Kornmagasinet

Kornmagasinet (Magasinbua) for Bærum ble oppført i 1809/1910 på Kapellangården Bjerke (ved Tanum) etter initiativ fra sogneprest Neumann, formann i Selskapet for Asker prestegjelds vel. Det var en stor bygning som sto på stolper. Kornmagasinet hadde særlig stor betydning i blokade- og barkebrødsårene 1812 og 1813. England blokkerte import til Norge i forbindelse med Napoleonskrigene. Danmark-Norge støttet Napoleon, mens England kjempet mot Napoleon.

Opprinnelig var det slik at "tre gode mænd af Bygdas Bønder" måtte møte opp for å få låst opp magasinet. De hadde hver sin nøkkel og alle tre måtte brukes.

Kornmagasinet ble solgt til baron Wedel Jarlsberg og flyttet til Langleiken syd for Glitredammen ved Bærums Verk. Midt på 1800-tallet var det igjen uår. Da hadde baronen vært forutseende nok til å fylle opp magasinet med korn og mel.

Ved kornmagasinene kunne bøndene låne såkorn om våren, og så kunne de betale tilbake med renter om høsten etter at kornet var høstet.

Fra midten av 1800-tallet kom det mye og billig korn fra utlandet, noe som førte til at det ble mindre behov for kornmagasinet, og det ble lagt ned.
Penger som kom inn fra salget av kornet, gikk i Bærum til det kommunale kjøpet av Tanum kirke og Haslum kirke, og til bygging an Bryn kirke. I mange kommuner gikk pengene fra salget av korn fra kornmagasinene inn som grunnfond i lokale sparebanker. I 1859 ble midler fra kornmagasinet i Asker brukt som startkapital for Asker Sparebank.

Magasinet i Bærum ble revet omkring 1965.


Kilder:

Mohus, Arne. (1993). Husmannsplasser i Bærum Del 2. Bærum Bibliotek


Bærum bibliotek

Davidsen, Trygve M. (1971). Mer om livet i min barndoms dal. Eget forlag

Bærumskart

Martinsen, Liv. (1983). Asker og Bærums historie. Asker og Bærum til 1840. Universitetsforlaget

Store norske leksikon

Bergem, Anders. (2023). Potetpresten fra Asker. Årbok for Asker og Bærum historielag
nr. 64.
Kan lånes på bibliotekene i Bærum

Kornmagasinet 1960, etter det var flyttet til Langleiken. Kilde: Bærum bibliotek
Se også detaljkart
Kornmagasinet sto opprinnelig til høyre ved dette veikrysset nord for Bjerke.
Bildet er tatt i 2020. Sett fra
syd. Foto: Knut Erik Skarning